neljapäev, 18. detsember 2014

Neljapäev 18.12

Täna oli meil krutskeid täis päev. Või noh. Päris nii mitte. Aga tänaseks ülesandeks oli valmistada ise kilo piparkoogi tainast, sellest teha üks suur süda, see ära kaunistada ja siis ära süüa. Alguses ära söömise poolt ei olnud kavas, vähemalt meile ei öeldud seda, aga näed sa siis. Ja jõulukringleid tegime ka.
Uskuge või mitte aga minu jaoks oli täiesti esimest korda teha ise piparkoogitainast. Kasutasin ikka poest ostetud valmis tainast. Uus ja huvitav oli see igaljuhul. :) Siia panen ka retsepti.


Piparkoogid

Ained on ühele kilole taignale.
Ained antud kilogrammides.

Ained

Põletatud suhkur:
Suhkur     0,055
Vesi         0,055

Suhkrusiirup:
Suhkur    0,275
Vesi        0,09

Maitseained:
Piparkoogisegu  0,007
Kannel               0,0073
Nelk                   0,0073

Taigen:
Nisujahu    0,49
Margariin  0,23
Küpsetus-
pulber        0,0073

Glasuur:
Puudersuhkur  0,15
Munavalge      0,064
Sidrunhape     0,001


Valmistamine:

Põletatud suhkur: suhkur kuumutatakse tumepruuni värvuseni. No ikka mõnusalt kõrvetatakse. Lisatakse keev vesi.
Suhkrusiirup: suhkrust ja veest keedetakse siirup.
Põletatud suhkur ja suhkrusiirup segatakse omavahel.
Maitseained ja margariin segatakse kuuma siirupi sisse. Jäetakse jahtuma.
Jahtunud siirup asetatakse taignasegamismasinasse, lisatakse jahu ja küpsetuspulber. Segatakse ühtlaseks taignaks.
Tainas asetatakse külmkappi seisma.
Jahedas seisnud tainas rulli 2-4mm paksuseks. Erinevate vormidega lüüakse välja piparkoogid ja asetatakse küpsetusplaadile. Küpseta 8-10 minutit 200-210 kraadises ahjus.




Kõige parem on kasutada tainast alles järgmine päev. Siis on tainas mõnusalt hangunud ja kergem käsitleda. Meil aga selleks aega polnud ja tegime kohe valmis oma südamed. Esimese korra kohta jällegi väga hea. Küll aga läks meie suhkrusiirupisse veidi vähem vett, sest arvestasime kogused esimese korraga veidikene valesti. Sellegi poolest õnnestus tainas. Kui tavaliselt on see tumepruun siis meil oli heledam. Pilti ka seekord pole. Kui just poolikut piparkoogi südamest pilti ei soovi näha, millel on ka glasuur veidikene laiali mätserunud. Vast mitte. Loodan aga, et kõik teavad siiski kuidas piparkoogi tainas ja piparkoogid välja näevad :).

Head piparkoogitamist ja ilusat jõuluaega!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar